Marco

portret-02

Met het coachingstraject ben ik een idee aan het ontwikkelen om jongeren meer te verbinden aan de arbeidsmarkt. Dit idee is ontstaan omdat ik vroeger op school niet goed wist waar ik voor moest kiezen en er vervolgens te laat achter kwam dat bepaalde interessante studiekeuzes door mijn vakkenpakket afvielen. Inmiddels ben ik gelukkig goed terecht gekomen en geef ik nog elk jaar fanatiek voorlichting over studiekeuze en beroepen. Op die momenten zie ik dat jongeren nog steeds stoeien met het maken van een goede keuze. Dat moet toch anders kunnen?

 

En nu?

Naast mijn baan van 4 dagen in de week, werk ik 1 dag per week bij de Kleine Ambassade aan mijn idee. Vanuit het coachingstraject krijg ik hulp bij het maken van de projectplannen, maar ook bij zaken als vormgeving en contacten met bedrijven. Ik krijg daarbij veel vrijheid om zelf te bepalen hoe ik dit wil invullen en dit wordt ook van mij verwacht. Maar het is superfijn dat er hulp is als je die nodig hebt en het enthousiasme van het team van de Kleine Ambassade is aanstekelijk.

 

Wat vond je het leukste tot nu toe?

Tijdens de Start-up in november ging een van de vijf workshopsessies over jongeren en arbeidsmarkt. Ik kreeg de kans om deze sessie in te vullen met mijn idee. Ik merkte dat mensen echt geraakt werden door mijn plannen en dat heeft mij echt een boost gegeven om er verder mee te gaan.

 

Wat heb je geleerd van I’ve Got the #Power?

Bij het coachingstraject leerde ik onder begeleiding van professionals wat er nodig is om van een idee naar een project te komen. Ik kreeg hulp bij het doen van onderzoek, nadenken over financiering en kreeg tips & tricks voor het maken van een goede pitch of een inspirerend verhaal.

 

Is het zinvol wat I’ve Got the #Power doet?

Als je 22 bent is het lastig om serieus genomen te worden; veel bedrijven vinden je te jong en vinden het bijdehand of zelfs brutaal als je een idee hebt voor verandering. I’ve Got the #Power laat deze bedrijven inzien dat dit niet waar is en dat een jongen van 22 best goede toevoegingen kan hebben waar organisaties wat aan hebben. Met de hulp van I’ve Got the #Power merk ik dat bedrijven en de gemeente veel beter luisteren en dat mijn idee echt een kans van slagen heeft.

Waarom moeten jongeren een stem hebben?

Ik zie dat veel volwassenen moeite hebben met het aanpakken van uitdagingen door te weinig creativiteit. Zij denken heel erg vanuit de vaste kaders van hun studies of ervaring. Jongeren doen dit niet en komen vaak dus tot een heel ander beeld van de situatie. Daarnaast zijn jongeren de toekomst van de stad. En is het niet handiger om mét jongeren te praten in plaats van over jongeren?

 

Is I’ve Got the #Power geschikt voor iedereen?

Het is juíst voor iedereen. Het mooie is dat er voor iedereen ook opties zijn. Of je nou meer wil weten over politiek, studies en banen, of je je vaardigheden wilt uitbreiden…. er is altijd een plek. Daarnaast is het gewoon superleuk om de bijeenkomsten een keer mee te maken.

 

Heb je zelf een idee?

Via het coachingstraject van de Kleine Ambassade kreeg ik de kans om van mijn idee een goed project te gaan maken. Samen met (Schiedamse) organisaties gaan wij een platform maken waarop jij als jongere niet alleen kunt vinden welke organisaties er zijn en hoe zij zich profileren, maar bieden we je ook de kans om zelf te ervaren hoe het bedrijf werkt. Door meer te proberen, ontwikkel je een beter beeld van wat bij je past en kun je een betere keuze maken.

 

Zou jij anderen aanraden om deel te nemen?

Ik vind sowieso dat mensen meer nieuwe dingen moeten proberen, omdat dat altijd een mooie kans is om te leren of iets leuks te ontdekken. Ik zie ook veel jongeren die eerst twijfelen en het dan toch supergaaf vinden om mee te doen, dus ik zou het zeker iedereen aanraden.