Terug naar overzicht

Belangrijkste onderwerpen volgens Schiedamse jongeren

Welke thema’s vinden jongeren belangrijk? En waarom zijn juist die onderwerpen zo relevant voor de Schiedamse jeugd? Die vragen stonden centraal tijdens de I’ve Got the #Power Catch Up op 24 september. Voorafgaand aan de bijeenkomst hadden Schiedamse jongeren middels een vragenlijst aangegeven welke onderwerpen zij op dit moment het meest belangrijkst vinden. De uitkomst was duidelijk: veiligheid, mentale gezondheid en duurzaamheid & het milieu staan bij de jongeren hoog op het prioriteitenlijstje.

Zo’n 25 Schiedamse jongeren kwamen samen bij de Kleine Ambassade in het Wennekerpand en deelden hun ervaringen rondom duurzaamheid & milieu, veiligheid en gezondheid. Tijdens een diner gingen de aanwezigen dieper in op wat deze thema’s voor hen omvatten, hoe zij ze tegenkomen in hun dagelijks leven en waarom ze juist deze onderwerpen zo belangrijk vinden.

Zo ging het al tijdens het voorgerecht over het gemak waarmee mensen agressieve opmerkingen maken, stress door school en spraken de jongeren over de mogelijkheden waarop je zelf invloed uit zou kunnen oefenen op klimaatverandering.
Gedurende het hoofdgerecht ging het gesprek verder en kwamen de jongeren onder andere tot de conclusie dat stress en depressiviteit nog altijd moeilijk te bespreken zijn. Dat het gemak waarmee bedreigingen en andere agressieve of discriminerende opmerkingen worden geuit, soms als grap, sterk bijdraagt aan gevoelens van onveiligheid. En de jongeren bespraken hoe lastig het soms kan zijn om te beslissen hoe je op de beste manier bij kan dragen aan een duurzamere samenleving, zonder hierbij te veel met gewoontes te moeten breken.

Genoeg stof tot nadenken!

De Catch Up was een voorbereiding op een jongerencongres dat de Kleine Ambassade organiseert op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Die dag gaat een diverse groep jongeren uit Schiedam en omgeving verder met de genoemde onderwerpen aan de slag. Deze groep geeft dan invulling aan het recht op inspraak door mee te denken over hun visie op de toekomst. Want hoe komen we met zijn allen tot een stad waar mentale gezondheid beter bespreekbaar is? Waar iedereen zich veilig voelt? En waar duurzaam leven de standaard is?

Ben jij tussen de 12 en 26 jaar en wil jij samen met andere jongeren nadenken over jouw toekomst? Stuur ons dan een berichtje via post@dekleineambassade.nl. Wij nodigen je graag uit.